blogs

HOE DE WERELD WERKT

Ik heb ooit ergens opgepikt dat je je kinderen niet moet leren hoe de wereld werkt, maar hoe de wereld zou moeten werken. Hoe de wereld écht werkt, daar komen ze wel achter. Maar door ze te vertellen hoe het kán zijn, hoe het zou moéten zijn, zijn ze zijn in ieder geval in staat om kritische vragen te stellen, bijvoorbeeld over eerlijkheid.

Naar een ideale wereld toeleven: een prachtige filosofie, waar ik absoluut gevoelig voor ben. Het motiveert mij ook om zelf kritisch te kijken hoe ik dingen zelf doe of denk. Laatst vroeg iemand in de supermarkt me over mijn jongste: “Hoe oud is ze?” Waarop ik antwoordde: “Híj is anderhalf.” Ik verbaasde me dat de verwarring me stoorde, ook al was het maar een beetje.

Ben ik nu wel zo openminded en ‘woke’ als ik mezelf voorhoud? Ik neem de passant oprecht de vergissing niet kwalijk: Mijn jongste is anderhalf en met lange wimpers als de zijne, kun je hem best als meisje aanzien. Een eerlijke vergissing. Maar waarom stoort het me dan zo?

Een zachtroze shirtje

Enkele dagen later krijgen wij van iemand een shirtje voor onze oudste. Mijn zoon was mega-enthousiast toen hij er achter kwam dat de peer met pailletjes die erop stond van kleur veranderde als je er over wreef. Maar ik merkte dat ik minder enthousiast was. Het was een zachtroze shirtje en door de print met blije fruitstukken trok ik de conclusie dat het een meisjesshirt was. En nu? Moet ik nu ingrijpen en het shirtje uit de kledingkast houden?

Mijn oudste liep de dag erna stralend zijn kinderdagverblijf binnen en liet trots aan alle kinderen zien hoe bijzonder dat shirtje was. Iedereen mocht even over zijn peer wrijven. Maar ik vroeg me af: ”Hoe groot is de kans dat iemand hem straks aanziet voor een meisje? Zouden oudere kinderen op een schoolplein daar straks iets over zeggen of hem ermee plagen?” Voor nu is de wereld zoals hij zou moeten zijn, voor hem. Maar er komt misschien een moment dat iemand de andere kant op wrijft en de wereld van kleur verandert.

Doe ik hem nu een plezier door te laten zien hoe de wereld zou moeten werken en dat het dus niets uitmaakt wat je voor kleding draagt en hoe je eruit ziet? Of moet ik hem nu al beschermen omdat hij straks mogelijk gepest zou kunnen worden, omdat dat nu eenmaal is hoe de wereld werkt?

Ik wil mijn kinderen tegen pijn beschermen maar ik wil ook graag dat ze openminded en weldenkende mensen worden die in staat zijn voor zichzelf op te komen en te durven zijn wie ze zijn. En dat ik dan moet uitleggen aan mijn kind dat de wereld soms niet werkt zoals het zou moeten zijn. Zo werkt de wereld nu eenmaal.

Heb jij nou ook zo’n onderwerp waar je eigenlijk liever niet over nadenkt? Dan heb je júist iets om over na te denken.

Samen over denken?

Kom je er niet helemaal uit met denken? Of vind je het fijn om gewoon eens samen van gedachten te wisselen? Stuur me gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee.